Honden houden van regels, en ze vinden het fijn om het hun baasje naar de zin te maken. Maar soms lijkt het dat je hond dingen doet die met beide regels in tegenspraak zijn. Meestal komt dat door onduidelijkheid. Onduidelijkheid over de regels, en over wat jou gelukkig maakt. Zorg voor eenvoudige en duidelijke regels, daar is zowel je hond bij gebaat als jijzelf. En mocht het niet helpen, roep dan deskundige hulp in voor tips en correcties. In dit artikel behandelen we 5 reden voor slecht gedrag van honden.
1. Graven
Graven is een natuurlijke gedragseigenschap van honden, en lastig om te veranderen. Maar als je er niks aan doet kan je hele tuin er aan gaan. Je moet je hond op heterdaad betrappen om hier invloed op te hebben. Een duidelijk “NEE” en het richten van zijn aandacht op een alternatieve plek moet voldoende zijn. Hem bestraffen nadat hij een kuil gegraven heeft lost niets op. Tip: Geef hem een zandbak waar hij naar hartelust graven kan. Begraaf hier zijn favoriete speelgoed en je zult zien dat hij dan het grootste plezier heeft, en de tuin met rust laat. Niet elk hondenras is hier even druk mee. Bijvoorbeeld de sint-hubertushond siberische-husky en de paanse-waterhond vinden graven extra leuk.
2. Kauwen
Honden, en in het bijzonder puppies, verkennen de wereld met hun mond. Ook maakt het kauwen hun rustig. Maar als dit kauwen niet goed aangeleerd wordt, kan het zorgen voor de nodige vernielingen en mogelijk gevaar voor de gezondheid van je hond. Een sok bijvoorbeeld, kan inwendige verstopping veroorzaken. Ontmoedig dit gedrag dus van jongs af aan. Geef je hond geschikt kauw-speelgoed om hem correct te leren kauwen. Wijs hem terecht als hij dat met de verkeerde spullen doet, en beloon hem voor goed gedrag.
3. Bedelen
Sommige mensen vinden het leuk om een hond vol verwachting te zien zitten bedelen voor een stukje eten van hun bord. Anderen vinden dit maar niks. Als je dit bedelen wilt corrigeren moet je ten eerste nooit je hond iets te eten geven van tafel. Als je dit consequent doet heeft je hond ook geen reden om te bedelen. Ook kun je tijdens het eten je hond buiten de eetkamer plaatsen of er voor zorgen dat hij in zijn mand blijft. Als je echter wilt dat hij blijft, leer hem dan aan dat hij op zijn plek blijft en blijft liggen als het gezin eet. Katten doen dit ook. Vooral kittens van bijvoorbeeld een brits-langhaar of abessijn.
4. Niet komen als hij geroepen wordt
Als je hond niet komt als je hem roept is dat uiterst vervelend. Het aanleren om te komen kan zijn leven redden als hij ergens is waar hij niet hoort te zijn. Beloon het gedrag van je hond altijd als hij naar je toekomt, of je hem nou geroepen hebt of niet. Zo leert hij dat naar jou toekomen altijd goed is. Ook helpt het als je een paar stappen achteruit gaat als je hem roept. En als hij niet komt, ga er nooit achter aan. Dat kun je toch niet winnen. Herhaal op een vriendelijke toon de opdracht, terwijl je langzaam in zijn richting loopt, en prijs hem als hij naar je toe komt.
5. Trekken aan de riem
Als je hond voortdurend aan de riem loopt te trekken kan de lol van het uitlaten voor zowel jou als voor je hond snel voorbij zijn. Help je hond om rustig naast je te lopen. Als eerste stap moet je hem leren nooit te trekken. Als je hier niet consequent in bent zal je hond leren dat trekken soms de moeite waard is. Een goede manier om je hond dit aan te leren is de riem kort maar losjes vast te houden. Als je merkt dat de riem strak getrokken wordt, stop je. Ook je hond zal stoppen om te zien waarom jij niet beweegt. Als hij dan weer bij je komt, beloon je hem en ga je weer verder. Dit werkt niet bij alle honden. In zulke gevallen is het verstandig deskundig advies en professionele begeleiding te raadplegen.